2013-08-23

Idag kom den...


...Lars Noréns dagbok 2005-2012.  Som jag väntat... Ungefär sedan jag avslutade läsningen av den förra. Men nu är den som sagt här, och jag ska läsa den sakta och njutningsfullt. Den förra tog flera månader att ta sig igenom och varje gång jag satte mig att läsa var det som att gå in i en värld av lugn och reflektioner. Hans och mina egna. Jag återkommer med "recension" när jag läst ut den.

CU9 comments:

Bloggblad said...

Och jag har idag sänkt ner 10 av mina dagböcker på havets botten...

qi said...

Boggblad: En del av mina dagböcker har försvunnit ur mitt liv genom kraschade datorer(kanske bra)... :-)

Jag tror att det är bra att gallra bland dagböckerna som ett sätt att för sig själv visa att vissa delar av livet är avslutade och gör bäst i att glömmas. Du inspirerar mig att själv gå igenom gamla skrifter för att förhindra att de ska poppa upp och göra ont igen.

Noréns dagbok därmot, för mig är det skönlitteratur. Förra boken jag läste gav mig många bra självreflektioner och fantastiskt vackra och träffsäkra skildringar av livets gång. I början av den nya dagboken skriver han att boken inte borde heta "En dramatikers dagbok" utan "En åldrande mans dagbok"... :-) Av det jag läst anar jag, än så länge, en mer ödmjuk man än i förra boken. Något som, åtminstone ibland, brukar komma med åldern.

Inkan© said...

Å visst är det fascinerande att få läsa Noréns tankar - han tillhör de där speciella männen. Gåtfull och samtidigt så vidöppen samt så poetisk. Jag har faktiskt några tidiga dikter av honom- det finns även en poet gömd i dramatikern.

Inkan© said...
This comment has been removed by the author.
qi said...

Inkan: Jo, han är speciell... Jag är inte säker att jag skulle tycka om honom om jag träffade och lärde känna honom. Jag tror att han är svår att ha och gör med. Men som författare har han givit mig själv personligen väldigt mycket. Hans poesi och dramatik har jag inte läst eller sett så där har jag ingen uppfattning om hur han är. Men om man ser ytligt på hans framgångar inom dramatiken så bör han väl ha stor begåvning även där.

carulmare said...

Låter intressant, hade kanske tänkt att det är väldigt mycket om folk som jag inte känner. Bra med tips om tankeböcker, såna som känns som ett bra sällskap.

qi said...

carulmare: Det är inte de där kända människorna som är intressanta i boken, utan hans tankar och göranden. Hur mänskligt motsägelsefull han är. Och ärlig. I senaste bokprogrammet "Babel" som finns på webben recenserar Sigge Eklund boken, han säger precis det som jag också tycker. Jättebra program även för övrigt tycker jag.

Bloggblad said...

Ni skriver så vackert om hans böcker att jag blir riktigt nyfiken. Spontant har jag, utan att känna honom alls, en motvilja mot de där stora männen som styr kulturvärlden. Skriver teater om män, för män - fast sen är det mest kvinnor som tittar. Och de kvinnliga förebilderna på scenen är mest bara utfyllnad...liksom kvoterade dit.

Breathless said...

Spännande! Själv håller jag på att läsa mina egna dagböcker från perioden 96-99. Otroligt intressant att reflektera över vad som är sig likt och hur man har förändrats.