2007-05-01

Berörande läsning

Befinner mig mitt i läsningen av Karin Fossums senaste bok "Brott". Som jag skrivit tidigare har jag haft svårt att läsa böcker efter det att jag blev sjuk. Tappar ofta koncentrationen och intresset. Men denna bok får mig att nå det jag skrev om tidigare, nämligen flow...

Jag har lånat boken på biblioteket, men kommer att köpa den, för det är en bok jag vill äga för att läsa om och låna ut till andra. Den handlar om en man som lever ett inrutat och skyddat liv, han är ensam och säger sig vara nöjd med det. Han arbetar på ett galleri som säljer konst. Tavlorna på galleriet blir de vänner han saknar, dem kan han närma sig och gå in i. Det är bara genom tavlorna han vågar kommunicera på ett djupare sätt med andra människor. Tills en kall vinterdag då en ung drogpåverkad flicka kommer in på galleriet för att värma sig och eftersom han inte vågar köra ut henne bjuder han henne på en kopp kaffe. Hela hans inrutade liv börjar därefter krakelera...

Jag har inte läst färdigt boken än, så jag vet inte hur det går, men jag har mina aningar, hoppas jag har fel... Den här boken är så bra skriven, så skickligt upplagd och där finns så mycket klokhet. Det är ingen kriminalroman, som Karin Fossum gjort sig mest känd för att skriva, utan en psykologisk roman om människors svårigheter både att närma sig varandra och att hålla behövliga avstånd.

Läs den!

9 comments:

Bloggblad said...

Det låter som om jag vill läsa den! Tack för tipset. Det är tydligen antingen eller, det där med läsning vid utbrändhet. Jag vet bokslukare som inte orkat öppna en bok då, själv läste jag nog en om dagen i flera månader. Det var enda sättet att slippa tänka på hur jag mådde.

Inkan said...

Åter ett boktips! Kul att få lite "smak" på böcker jag inte läst- den här ska jag låna.Låter mycket spännande och lite annorlunda.

Tack qi!

qi said...

bloggblad: För mig har det varierat det här med att kunna läsa böcker. I vissa perioder har det bara varit tidningar jag lyckats läsa lite i, inga böcker fungerade. Just nu fungerade denna bok, jag kunde ta den till mig på ett sätt som gjorde att jag fick en läsupplevelse av det bättre slaget. Annars lånar jag mycket böcker, men de flesta får jag lägga ifrån mig efter bara några sidor, antingen kan jag inte koncentrera mig eller också tycker jag att de är ointressanta.

Inkan: Roligt om jag kan ge dig ett tips, jag har ju fått så många bra tips av dig!

carulmare said...

Att Karin Fossum vet en hel del om psykologi för att inte säga psykiatri, det är då säkert! Såg en film om hennes bok Den som fruktar vargen och den var mycket mycket bra. Det finns värderingar som behöver bytas ut eller luckras upp och det gör verkligen denhär filmen. Jag antar att boken gör det också...

Jag läser inte så mycket nuförtiden, mina ögon är lite svaga och trötta, men kanske skulle jag göra ett undantag för Karin Fossum. Den bok, som du berättar om, låter också intressant!

qi said...

carulmare: Jag tror jag läst allt som kommit ut i Sverige av Karin Fossum. En annan bok av henne om just psykiatri som jag tycker mycket om är De galnas hus.

loppispoppis said...

Åh, jättespännande bok, och väldigt annorlunda för att vara Karin Fossum. Jag har läst lite mer än halva, men på norska. Kul att läsa på ursprungsspråket tycker jag.

Visionary Soul said...

Det låter som en klart läsvärd bok - så bra med ett boktips, jag är utan bok just nu och det känns... väldigt konstigt! :-) Den ska jag titta efter!

qi said...

loppispoppis: Roligt att du läser på originalspråket! Det måste ju var speciellt.

visonary: Gör det. Det är så härligt när man hittar en bok som griper tag i en. Jag har läst ut Brott nu och den höll ända till slutet.

Anonymous said...

Det låter som en bok helt i min smak. Tack för tipset!

Och du... Vad jättesnygg du är på pressbilden. Himla fin färg på håret.

Annika&Saga