2010-12-31

Bäst av de bra 2010
På sidan av bloggen, alldeles här intill har jag listat de böcker jag läst 2010 och som jag tycker är bra och läsvärda. Det blev 34 st bra böcker.

Jag funderade på vilken som var bäst av de bra? Enligt min egen personliga smak alltså...

Flera av de författare jag läst 2010 är nya för mig. På biblioteket snubblade jag över boken "Cancersurfare" skriven av en författare som jag aldrig hört talas om tidigare, Per Johansson. Boken handlar om en ung kille som arbetar i hemtjänsten samtidig som han skriver en uppföljare till sin förra roman "Göteborg i päls". Per Johansson har skrivit en roman tidigare med samma namn så jag antar att han har många likheter med killen i "Cancersurfare". Och som han skriver... Korta kapitel, som en blogg tänkte jag när jag läste, och berörande om en känslig ung killes möten med andra inom hemtjänsten och hur han påverkas av dem och hur detta i sin tur påverkar hans skrivande av den nya romanen. Jag rekommenderar alla att läsa både "Cancersurfare" och "Göteborg i päls"!

När jag forskade vidare om Per J visade det sig att han inte var så okänd i litteraturkretsar, han var nominerat till Borås Tidnings debutantpris 2007 för "Göteborg i päls" och Göteborgspostens litteraturpris 2010 för "Cancersurfare".

Vore kul att höra vilka böcker som berört er mest 2010...

4 comments:

Elisabet. said...

Å, tack för tipset, den ska jag försöka komma ihåg att skaffa mig, eller låna!

Jag läste oerhört flitigt Joyce Carol Oates ett tag i höstas och den jag föll pladask för hette ..., "Älskad, saknad", tror jag.

Den var det här årets bok för min del.

carulmare said...

Tack för tips!

Försöker titta i min boklista och känna efter. När jag kommer till

Hosseini, Khaled : Tusen strålande solar

och denhär gamla klassikern
Per Anders Fogelström Vävarnas barn

märker jag att hjärtat börjar klappa lite extra. Då är det kanske dom? :)

God fortsättning på året, Qi!

qi said...

Elisabet: Joyce Carol Oates, hon är verkligen bra! Jag har läst "Älskad, saknad" och den berörde mig också mycket.

carulmare: Jag försökte mig på Hosseini, Khaled, hans Flyga drake, men klarade inte av det sorgliga i den. Fogelströms böcker älskar jag, har läst alla tror jag!

sLars said...

Sätter upp den boken på listan.
Verkar vara en måstebok.