2007-06-29

Norma Jean Baker

På TV:n ikväll: en bra dokumentär om Marilyn Monroe med många bilder av henne som jag inte sett tidigare. Dokumentären handlade om den tid, två år, som Marilyn tillbringade i New York tillsammans med fotografen Milton Green. Han tog bilder av henne på ett sätt som ingen annan fotograf gjort tidigare. Konstnärliga bilder, med respekt för hennes begåvning. Marilyn ville bli skådespelare, inte filmstjärna. Hon tog teaterlektioner under tiden i New York och hon gjorde två av sina bästa filmroller under denna tid, "Bus stop" och "Prinsen och balettflickan". Efter att hon träffat sin tredje man, Arthur Miller, återvände hon så småningom till Hollywood. Hur sagan slutade vet vi...


Citat av Marilyn i dokumentären: "För att vara någon måste jag bli någon annan..." Marilyn Monroe var den roll som spelades av Norma Jean Baker.

Under stor vånda, men med stigande intresse för denna, enligt olika media, motsägelsefulla kvinna, läste jag för flera år sedan Joyce Carol Oates "Blonde". Det är en av de böcker jag blivit mest berörd av i mitt liv. Hennes smärta, allt hon fick gå igenom, hur hon utnyttjades när hon strävade efter att bli älskad...

Både dokumentären och boken rekommenderas varmt.


Bild: Milton Green

4 comments:

Panter said...

Ja klickade mig vidare och läste lite mer: Den boken måste jag läsa. Tack för tipset! Synd att jag missade programmet.

qi said...

Jag tror att programmet kommer att gå i repris. Dokumentären fick mig att fundera om jag ska läsa om boken i sommar.

Inkan said...

Ja det var en lite annorlunda dokumentär om Marilyn Monroe - jag tyckte om den för den snaskade inte i ividkommande saker. Verkade vara ärligt gjord. Jag blev mycket nyfiken på fotografen M Green, Tack för länken!
Arthur Miller blev ju odödlig genom bl a sina pjäser, ett välkänt och tacksamt namn inom teatern...
Och som sagt boken "Blonde" är en bok som ger en bild av en totalt utnyttjad kvinna som egentligen var som ett oälskat barn. Jag känner starkt för henne - vet att så kan det kännas att uppleva sig osedd och oälskad av dem man vill ska se och älska.

Emellanåt är TV så jäkla bra!

Celia said...

Jag tycker mycket om boken "Blonde" för att jag ser den som en ypperligt skriven bit kvinnohistoria. Oates beskriver inte bara en kvinnas liv - hon beskriver kvinnors liv i en viss kultur under en viss tidsperiod. Detta illustrerar hon genom bilden av "kvinnornas kvinna" Marilyn. Ett bra boktips!