2009-04-13

PåskenJag har tillbringat en stillsam påsk, hemma, ute på altanen, i solen, mestadels tillsammans med dessa böcker.

Först läste jag en "påskekrim", Johan Theorins "Nattfåk". Jag hade stora förväntningar efter att ha läst hans första, "Skumtimmen". Och de infriades, kanske... Den var spännande och ganska oförutsebar, men höga förväntningar kan sätta ner upplevelsen vilket de gjorde för mig. Men jag blev nyfiken på Öland, speciellt vintertid, skulle vilja uppleva en vinterfåk och vad den gör med landskapet och människorna.

Sedan en helt annan typ av bok, Isabella Varricchios "Pioner". En ganska kort roman, under 200 sidor, skenbart lättläst, men det krävs eftertanke för att begripa var i handlingen man befinner sig. Den handlar om två väninnor som åker till en grekisk ö för att tillbringa fyra veckor där. Deras samtal om vänskap och kärlek väcker hos mig tankar om hur viktiga vänner är. Och hur det ibland är så lätt att svika om någon av parterna går in i en kärleksrelation. Jag tyckte om den här boken, det är en bok jag kan tänka mig att läsa om. Den innehåller klokheter och vackra formuleringar, sånt som jag strukit under och markerat. Och upplägget, där handlingen stuvas om tidsmässigt, gör boken spännande, jag undrar ända fram till sista sidan, vad hände, hur gick det för de båda kvinnorna? Var går gränsen för vänskapen?

8 comments:

carulmare said...

Intressant. Så fåk betyder storm... det fick jag läsa på!

Blir nyfiken på den andra boken, hur det gick för de båda vännerna... kanske där vid kärlekens gräns.

God fortsättning på påsken... kan man säga så?

Elisabet said...

Och jag har suttit med näsan i en Håkan Nesser-bok hela vägen från Malmö till Ystad. Äntligen, har jag kommit in i handlingen och äntligen, tycker jag om den!!
Nu längtar jag efter att gå i säng och fortsätta läsandet ..-)

JULIE K said...

Høres ut som en skøn påske : )

Bloggullet said...

Så skön och avslappnande din påsk har varit. Jag längtar efter att läsa när du berättar om böckerna, jag har inte läst på ett tag, har inte kunnat koncentrera mig.

Det är så härligt att bara ge sig in i en bok och leva där ett tag.
Kramar

qi said...

carulmare: Tack och god fortsättning på våren säger jag. Om du läser "Pioner" vore det roligt att diskutera med dig hur du uppfattar boken.

Elisabet: Nu blir jag nyfiken på vilken Nesser-bok du läser. Jag har läst hela Van Veteren-serien, efter den har jag inte kommit in i böckerna på samma sätt. Gett upp efter ett tag helt enkelt.

Julie: Ja, det var en väldigt lugn och skön påsk. Hoppas att din påsk också varit bra!

Bloggullet: Förmågan att läsa kommer tillbaka, ge dig bara tid. För mig blev det så att jag läser på ett annorlunda sätt nu. Långsammare och mer njutbart faktiskt.

Annela said...

Vilken skön påskhelg du verkar ha haft. Sol och en god bok - kan det bli bättre?
kram

Bloggblad said...

Jag vet att jag började på Nattfåk, men har inget minne av att jag läste ut den.

Den andra har jag inte hört talas om, men jag kan tipsa dig om en jättebra som jag nyligen läst: Pojken i randig pyjamas. Minns inte författarnamnet, men det räcker nog att googla på titeln.

qi said...

Bloggblad: Tack för tipset, jag ska kolla!