2011-10-12

Vad är litteratur?

Vad är egentligen litteratur? Har den alltid funnits? Kommer den att försvinna? Hur blir man författare? Dessa och 97 andra frågeställningar om litteratur besvaras av kritikern och författaren Ulrika Kärnborg. Varje fråga besvaras dels med ett kort svar, dels med ett längre.

T ex fråga nr 29:

Vad är skillnaden mellan prosa och lyrik?


Kort svar
Lyrik är sång, prosa är saga.

Långt svar
Lyrik är grundformen, prosan överkursen.
Lyriken är låten, prosan hårdvaran.
Lyriken är marsipanrosen, prosan vaniljkrämen.

Detta tycker jag är en väldigt bra och rolig bok för alla som gillar att läsa och skriva. Frågor som man själv funderat över och frågor som man överhuvudtaget aldrig tänkt på. Lättläst, roligt men också tänkvärd och klokt.

Ulrika Kärnborg skriver bl a i sitt förord: Att ägna sig åt läsning eller skrivande är i själva verket ett sätt att strukturera tillvaron och sitt tänkande på. Så himla rätt tänker jag!

Läs denna om du gillar litteratur!

8 comments:

Ruta Ett said...

Det låter som en intressant bok!

qi said...

Ja, det är det.

carulmare said...

Ifjol fick jag en bok som påminner mycket om denna, fast den heter 'Vad är konst?' Författare är Ernst Billgren, men upplägget verkar vara väldigt likt... kort svar, långt svar etc. Men den var också bra! :)

qi said...

carulmare: Ja, den här boken ingår visst i en serie, jag har även köpt "Vad är konst" som Ernst Billgren skrivit men inte läst den än. Ska nog läsa den i helgen... :-)

Inkan© said...

Å tack för lästips! Helt ny bok för mig som jag nu noterat på min inköpslista.

qi said...

Inkan: Hoppas du gillar den!

Anonymous said...

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att ordet ”kultur” har en negativ klang och vill istället använda ”underhållning”. Vad tycker du om det?
- Jag tycker att ”Lena Adelsohn Liljeroth” har en väldigt negativ klang. Jag föreslår därför att hon döps om till ”Blubby”. Ur intervju med serietecknaren och radioprataren Liv Strömquist i dagens nummer (10 okt 2010?) av City.

qi said...

Anonymous: Så hon (Lena Adelsohn Liljeroth) skulle alltså hellre vilja kalla sin befattning "underhållningsminister"? :-) Låter konstigt, jag har inte hört att hon uttalat sig om detta så klart som du framställer det. Men vem vet, inte jag...

Vilket värde ett ord får beror på så många olika saker. Jag tror att många känner motstånd mot kultur, för att de uppfattar det som något endast för nån sorts kulturelit och att det finns finkultur och så resten som är fulkultur eller sånt som "vanligt folk" tycker om. Denna tolknings ursprung är för stor for mig att ta upp här... :-)

För mig är kultur mycket större än både finkultur och underhållning. Och oerhört viktigt! Skulle kunna skriva mycket mer om detta, men jag vet inte vem du, anonymous, är. Presentera dig så kanske jag skriver mer... :-)