2011-10-04

Vem är bäst i familjen...

Siri eller...Paul?


Siri Hustvedt och Paul Auster är två av världens mest kända och framgångsrika författare och dessutom gifta med varandra. Nu har jag läst dessa två böcker nästan samtidigt och kan därför jämföra dem med varandra. Vem är egentligen bäst?

Innan jag började läsa Siris bok "Sommaren utan män" var jag övertygad om att hon skulle ta hem segern. Allt sedan hennes bok "Vad jag älskade" har jag ansett att hon är en av de bästa författare jag läst. Har därefter läst alla hennes böcker, ingen är lika bra som "Vad jag älskade" men helt klar mycket läsvärda. Men... jag blev besviken! Jag upplevde att den inte var lika välskriven som hennes tidigare böcker, kändes ytligare och därmed inte lika intressant. Den handlar en kvinnlig poet vars man lämnar henne för en mycket yngre kvinna. I samband med detta får hon ett psykiskt sammanbrott och hamnar på sjukhus. När hon blir utskriven åker hon till den stad hennes mor bor i för att läka psykiskt och leda en sommarkurs i poesi för unga flickor. Kände att jag tappade intresset väldigt fort...

Men Pauls bok, "Osynlig"... höll mitt intresse uppe fram till sista sidan! Mycket bra skriven, spännande handling, vad var sant och vad var inte sant? Vad hade hänt och vad hade inte hänt? Vem ljuger och vem ljuger inte. Handlingen i korthet: Ung student (poet...) vid universitetet Columbia i New York träffar 1967 en gåtfull europé och dennes, ännu mer mystiska, flickvän. Detta möte leder till våldsamma konsekvenser. Eller inte..?

So, the winner is... Paul Auster!

Blir det även Nobelpris på torsdag?

7 comments:

Elisabet. said...

Intressant läsning! Ska låna båda två och läsa, nu när jag själv har läst ut mina två (Oates och Leif GW Persson - båda två kunde jag ha klarat mig utan, men det är ändå roligt att l ä s a ....-.)

Ruta Ett said...

Jag håller med dig. Jag tappade intresset efter halva Siris bok. Jag tyckte boken tappade tempot och blev seg..."Vad jag älskade" är fortfarande hennes bästa, fast jag har nån kvar att läsa. "Osynlig" har jag kvar att läsa.

Dottern said...

Paul Austers Osynlig ligger i min attläsahög. Nu ser jag fram emot den!
Kram

qi said...

Elisabet: Gör det! Man vet aldrig hur man reagerar på olika böcker, det är individuellt. GW:s bok fick fantastiskt bra kritik i Godkväll häromveckan, men sedan dess har jag sett andra som tycker som du. Jag tycker välsigt bra om hans tidigare böcker, men det är ju annorlunda att läsa om vad han tycker om sig själv. Får väl låna på biblioteket och "provsmaka". :-)

Ruta ett: Visst är det jobbigt att bli besviken på en bok! Hoppas du gillar "Osynlig".

qi said...

Dottern min: Grattis, hoppas du gillar den! Vad läser du nu?

Dottern said...

Mamma!
Just nu läser jag en bok som heter Kokain. Den är skriven av samma författare som skrev Svensk maffia. Skrämmande läsning om hur mycket pengar som är inblandade och hur mycket kriminalitet och lidande som finns inblandat.

qi said...

Dottern: Kära dotter, såna böcker klarar jag inte av att läsa längre... håller mig till lättsammare litteratur.