2008-12-14

Barnet


En kvinna jag känner drömde så här i natt:

Hon befinner sig på en marknadsplats med många människor hon känner. Både nära och mer ytligt. Hon har nyss fått ett litet barn, en ljuvlig bäbis, som hon stolt bär med sig och vill visa för alla. Men alla är inte intresserade. Rättare sagt, ingen är intresserad. Hon försöker på olika sätt skydda den lilla från deras likgiltighet, men märker att barnet ser mer och mer tilltufsat ut, krymper och blir alltmer livlöst. Kvinnan känner att människorna inte tycker om hennes barn och bestämmer sig för att ta sig hem för att skydda det. Men hon har ingen bil, inga bussar går och alla andra ska stanna kvar på platsen. Hon hittar en rullstol som hon tänker rulla sig själv och barnet hem i . Det finns både trappor och uppförsbackar på vägen, det är tungt och långt. Hon är så ensam. Men det finns inget annat sätt att rädda barnet. Ändå finns det inga garantier att det kommer att överleva…

Jag har gett min tolkning av drömmen till henne men det vore intressant att höra vad ni andra tänker om den.

13 comments:

carulmare said...

Drömmen känns väldigt klar för mig, fast jag kan ju ha fel, det skulle inte var första gången...! :) Men jag tänker att kvinnan inte skall bry sig så mycket i de andra. Om hon själv börjar uppskatta sitt barn, sätta värde på det och lyfta fram det, så kommer de andra att ta efter... Så säg åt kvinnan att hon inte behöver känna sig osäker: Det finns bara ett barn som dethär i hela världen, så det måste ju räddas!:)

Elisabet said...

qi: jag känner som qi och åååå, så jag vill hålla om det där lilla barnet och krama om och vara nära och säga att allt ska bli bra och lägg dig här nu med en pläd över dig, så ska jag göra nåt gott .., och den lilla ska få lyssna till vacker musik och få titta på levande ljus, medan jag stökar i köket.

Ibland ska jag komma in i vardagsrummet där den lilla ligger på soffan Ektorp och fråga hur det mås ...,och då kanske hon har somnat.

Ungefär så, tror jag.

Elisabet said...

qi: jag menar, att jag jag känner som carulmare.

Bloggblad said...

Hade det varit jag hade jag tagit fram mitt drömlexikon och slagit upp: spädabarn/baby... och förstått alltihop.

Jag har en himla nytta av den boken, mina återkommande drömmar har avtagit när jag har förstått vad jag sysslar med i drömmen - och tänkte lite mer på de fenomenen under dagtid.

Annela said...

Den här drömmen får mig att tänka på novellen "Det osynliga barnet" av Tove Jansson. Barnet som har så dåligt självkänsla och därför inte syns. Men ju fler som bryr sig om henne, desto mer syns av det lilla barnet och till slut syns hela hon.

qi said...

carulmare: Konst och drömmar är fria att tolka och aldrig fel... :-) Tack för din tolkning, jag förmedlar den vidare...

elisabet: Jag tror både kvinnan och barnet skulle må bra av att tas om hand på det sätt du beskriver...

bloggblad: Jag har en drömbok nånstans, får ta och leta upp den...

annela:Jag har inte läst de boken men det låter som en bra bok för mig, hm kvinnan att läsa... :-)

S o F said...

Hej!

Min tolkning: Kvinnans bebis symboliserar att något nytt har fötts inom kvinnan själv.
Kanske tankar om sitt eget rätta värde, att hon vill stå upp för sig själv.

Men precis som i verkliga livet så är inte det något som alltid tas emot så entusiastiskt. En ny starkare person kanske inte är så foglig som omgivningen vant sig vid. De reagerar.

Och i drömmen visar det sig genom att de ignorerar hennes bebis. Och hon kämpar på, vidare - för sitt nya starkare jag.

Varma hälsningar!

qi said...

S o F: Underbar tolkning! Välkommen hit förresten! Nu måste jag vidare till din blogg för att se vem du är... See You!

MonicaHansen said...

Ibland måste man rulla iväg för att kunna hämta nya krafter att kanske komma tillbaka till torget en bättre dag....

MonicaHansen said...

Jag läste en bok av Alice Miller som fick mig att gråta.. 'det oälskade barnet' tror jag den hette..

qi said...

monica: Det ÄR så! Ibland måste man gå hem och vila innan man gör ett nytt försök på torget. Och tyvärr, det finns många osynliga barn...
Tack för att du skrev!

Det Mörka Hotet said...

Men en förälders kärlek är stark och jag tycker det är konstigt att hon inte frågar varför människorna varken är intresserade av hennes barn eller vill hjälpa till. Eller kan det vara så att det är gamla problem som ligger bakom människornas ointresse för hennes barn?

Att fly är inte att lösa problem: "You can always run, but you can never hide" som det brukar sägas i de amerikanska filmerna.

qi said...

samuel: Det är svårt att styra hur någon ska göra i en dröm. Förnuft existerar inte i lika hög grad som känslor, tror jag i alla fall. Jag antar att kvinnan är en sån som är van att fly när hon riskerar att förlora något. I drömmen var det ett barn som hon upplevde riskerade att dö om hon stannade kvar. Sen gäller det att fundera ut vad barnet är symbol för i kvinnans liv. Vad är det som dör och försvinner i en viss miljö? Hur värnar man något man är rädd om utan att fly? Tack för ditt svar Samuel, det har fått mig att tänka i nya banor. Igen.

Tack alla som skrivit svar på detta inlägg! Jag tror att ni alla förstått att kvinnan som drömde är jag...