2010-04-24

Mäktig Tussilago


Jag har stått länge i kön på biblioteket för att läsa "Mäktig Tussilago" av Maja Lundgren. Hämtade den igår, öppnade boken i förmiddags och slog igen den alldeles nyss. Utläst, men inte färdigbearbetad...

Det blir att beställa den, det är en sådan bok jag vill äga, studera Maja Lundgrens fantastiska text, stryka under vissa passager och fundera vidare på.

Boken handlar om Oscar Riktelius som hela sitt liv försökt leva upp till "nutidens mansideal" (?), en snäll hemmapappa. Men en dag händer något som får honom att gå in i en psykos, in i galenskapen. Vi får följa honom in i denna, och under samtalen med sin psykiater kommer vi, kanske, fram till vad som hände och varför....

6 comments:

Inkan said...

Jag har också beställt den nu. Hon är en udda författare och något gör att jag fångas av hennes språk och hennes fabuleringskonst. Hörde henne berätta på TV och fångades direkt.
Jag brukar möta henne då och då i T-banan- hon bor i grannhuset. Ska läsa boken och sedan säga när jag möter henne att nu har hon gjort det igen! Skrivit bra alltså.

qi said...

Inkan: Jag tycker hon dels skriver väldigt bra och dels att hon är modig. Hennes "Myggor och Tigrar" väckte ju mycket ilska inom kulturetablissemanget och hon blev anklagad för mycket av dem, bl a för galenskap. Men det är en viktig bok om att vara kvinna i en manlig kulturvärld.

Bloggblad said...

Jag har inte mod nog för att läsa en sån bok. HÅller på med "Precious" nu, och klarar den bara för att det är så långt borta och så annorlunda miljö - den är urstark.

qi said...

Bloggblad: Jag är själv sådan som inte klarar av att läsa vissa böcker, t ex när det förekommer grymhet eller om barn blir förödmjukade eller mobbade. Men jag har förändrats efter min utmattningsdepression och klarar inte alls av att läsa på samma sätt som tidigare. Eller samma sorts böcker...

Bloggblad said...

Man förändras med åren... jag vill gärna bli fångad av en bra story, men den får inte ligga i närheten av de spöken som finns i mina garderober.

qi said...

Bloggblad: Det tror jag är klokt, varför väcka gamla spöken? Jag gör på samma sätt när det gäller mina gamla vålnader...