2006-06-06

Bonsai-träd

Jag köpte för ett par månader sedan ett ljuvligt litet bonsaiträd på IKEA. Katterna, Iza och Ella (kommer att återkomma till dem i kommande inlägg) tyckte också mycket om trädet. När jag märkte detta förmanade jag dem allvarligt att de inte fick äta av bladen. De fick gärna fortsätta att äta av ampelliljorna som de brukade men de skulle ge f..n i bonsaien. De lyssnade och verkade mycket förstående. Och sen såg jag dem aldrig mer äta av bladen på trädet. Men varje morgon när jag kom upp så fanns det trots detta färre och färre gröna blad på det. Till slut var det alldeles kalt och trist och dött. Jag ställde ut trädet på ett avskilt ställe på altanen för att sedan ta det till komposten vid första bästa tillfälle. Och så glömde jag av det tills jag råkade titta på det i morse...


Så här såg det ut när jag burit in det och klippt bort de risigaste kvistarna! Ser ni? Inte???
Det kommer nya små gröna blad! Skärpan blev i upphetsningen inte vad den borde, men mitt Bonsaiträd lever! Och så säger de att bonsaiträd är ömtåliga...

Bonsaien kommer att få vistas utomhus över sommaren, lite avskilt från katterna. Hur det blir till hösten löser sig säkert.

14 comments:

Mamselamsen said...

Låter som om du har lika ouppfostrade och påhittiga kattor som jag. *skrattar*

Qi said...

Dom är väldigt bra uppfostrade men det har inte "tagit"... som tur är!

Eva said...

Fantastiskt! Så roligt att din bonsai har liv i sig. Kanske tyckte ditt Bonsai-träd om att vila lite?
Själv har jag inte vågat mig på att ta hand om ett sådant miniträd.
Exklusiva växter blir jag så vårdande om, att de dör på kuppen. Är det inte för lite vatten -så är det för mycket...

Men jag har en porslinsblomma som jag älskar och kärleken är besvarad: den blommar troget varje år i minst sex månader och sprider väldoft om nätterna.
Och så har jag gröna fingrar när det gäller Hibiscus och en massa olika och ovanliga pelargoner: de blommar alltid så troget. Även om jag missköter dem ibland.

Elisabet said...

Och apropå det .. min kamera har återvänt till livet .. jag använde milt våld mot zoom-knappen och vips, fungerar den igen!!
Halleluja.

Qi said...

eva: det verkar som om man "passar" ihop med olika växter. Själv har jag svårt för att sköta blommande växter. Jag tycker om dem men efter ett tag hemma hos mig är de gröna. Så jag har nästan bara gröna växter hemma.

elisabet: Det är svårt när inte kameran fungerar som den skall! Jag har bara haft min i ett par månader men den har redan blivit en av mina viktigaste saker. Det har varit lite strul för mig med men det har hela tiden varit rena handhavandefel...

Det Mörka Hotet said...

Wow OCH otroligt, det har jag nog inte hört förut!

Samuel

Cornelia said...

Och jag som trodde bonsai var svåra

Qi said...

Samuel och cornelia: Jag trodde också att bonsaier var känsliga typer... Vi får se hur det blir i fortsättningen.

Pocahontas said...

Qi,av någon anledning så står det "eva" - men det ska vara jag Inkan!
Jag skrev mail till en kompis och tydligen hade jag namnet i huvudet när jag skulle kommentera. Man ska inte göra två saker samtidigt... då blir det fel. En gång skrev jag mail till två olika -bara det att jag förväxlade så de fick varandras mail- till stor förtjusning.

Inkan

Qi said...

Inkan: OK, det var du som skrev den kommentar som står under eva? Vad konstigt det kan bli ibland, det är mycket med det tekniska... *ler*

magnus said...

Jag gillar bonsais men har aldrig pallat köpa ett för jag tror också som de flesta att man måste sitta och ympa med nagelsax var tredje dag och prata älskavärt på japanska för att det ska överleva.

Nu kanske jag vågar....

Qi said...

magnus: du kanske skall skaffa en katt samtidigt som kan hjälpa dig att ansa...

bert said...

Jag håller lite med 'eva'. En del bonsaier är lövfällande. Precis som våra egna björkar. Kanske hade du för torrt inne under vintern/våren, och nu har luftfuktigheten fått den att inse att våren är här, igen.

Ute trivs den säkert bra! Till långt in på hösten. Då kanske den fäller igen.

Lycka till! Du blir säkert specialist.

Qi said...

Bert: Jag har i allafall idag varit och lånat en bok på biblioteket om bonsaier!