2006-09-17

Valfest

Jag har varit och röstat. Tidigt gjorde jag mig i ordning och promenerade bort till skolan som är min vallokal. Mötte människor som redan varit där, de log, som om de visste vart jag skulle. Äldre finklädda kvinnor. Hela familjer. Alla log. Det kändes lite högtidligt att närma sig lokalen där jag blev välkomnad av leende funktionärer. En gång vart fjärde år gör vi det här. Och det känns som... ja, nästan som att komma till en stillsam fest. Som alla inbjudna borde hörsamma och komma tll.

Själva röstningen gick snabbt och smidigt, inga svårigheter där. Svårigheterna hade varit tidigare, när jag funderade på vad jag skulle rösta på. När det väl var bestämt, ca fem minuter innan jag gick hemifrån, var det bara att infinna sig till... festen.

På väg från vallokalen möter jag människor, yngre, äldre, ensamma och i grupp. Jag ler mot dem. Och de ler tillbaka. De skall också till festen.

7 comments:

Anonymous said...

Å lyckliga du som kunde frammana positiva känslor för valet. Jag gick och röstade i protest. Röstade blankt.
Jag har helt tappat förtroende för politiker.
Klarar ej av nomenklaturan som existerar så påtagligt bland våra "folkvalda". DE ställer villkoren - och så ska vi rösta.
Det borde vara så att vi ställde både villkor, önskemål och krav -sedan fick de rätta sig efter det.
Men varken godsägare Persson eller villaägare Reinfeldt har frågat oss. De räknar pengar, fördelar, makttillfällen och höjer sina egna löner med 15% varje år (minst)
Bara det får mig att må illa.

Så det blev en blank röst. Jag är noterad som röstande. Men ingen bryr sig ens om den blanka rösten Så demokratin har sina begränsningar. Men vi får vara glada över att vi alla har rätt att rösta. Ändå något.

Qi said...

Bra att du gick dit och sa din mening, att du tycker att det inte finns något alternativ för dig. De blanka rösterna räknas ju och är också en signal till makthavarna. Förhoppningsvis...

Visst har demokratin sina begränsnngar, men jag vet inget bättre alternativ...

AMber said...

Jag har också röstat - det blev litet med vänster hand, faktiskt. Min ålderstigna granne, och gamla kollega, hade alldeles glömt att det var röstningsdags, och ingen hade sagt något till henne eller erbjudit henne att få följa med till vallokalen, så jag tog henne i hampan och så åkte vi och diskuterade litet förvirrat vad vi skulle rösta på.

Här i Nacka skulle man också rösta om man ville ha trängselavgift eller inte. Inte.

Men inkan, i år kommer man att räkna blankrösterna, det borde rimligen säga de styrande något! Om de är kapabla att uppfatta några röster...

Eva said...

Visst känns det högtidligt att rösta, trots hur resultatet blir ( en senare fråga ). Jag gick dit tillsammans med vår präst, han iklädd kaftan (kom direkt fr kyrkan) och jag i min snyggkavaj. Så visst kändes det högtidligt. Sen hur allt blir....hm....

Heffa said...

Att rösta skapar dubbla känslor hos mig. Vi skall vara tacksamma över att vi får göra det samtidigt som jag bara ser det som något nödvändigt ont. Som tur är ligger vallokalen alldeles i närheten utav min nya lägenhet så jag hann få mig en extra titt på den!!

Celia said...

Gick i strålande solsken med hela familjen och röstade. Och visst var det feststämning, Qi. Även om många tydligen röstade för att visa sitt missnöje. Jag önskar bara att man gjorde det genom att rösta blankt - och inte på tokiga partier, som vissa gjort. För det är ju det som är det fina med demokrati; att man tillåts ha en åsikt av betydelse.

Fredrik said...

Har man ändå bestämt sig för att blankrösta tycker jag man ska ta sig en titt på Direktdemokraterna. Ett direktdemokratiskt parti som fungerar som direktlänk mellan medborgarna och makten, dvs de tycker alltid som du i alla frågor.